My FotoPage

By: Nuzaihanbazli Md Talip

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  >  >>]    [Archive]
Monday, 25-Aug-2008 08:18 Email | Share | | Bookmark
Hari Kerja Tangan Ku....

ant brg2 yg digunakan... bahan buangan
1st hasil kerja tangan aku... hehe
bekas letak cincin...
View all 6 photos...
weekend ri tu takde gi memana... lepak kat umah ja. dah cam malas ja nakgi
opis bila weekend. kalau dulu, pantang cuti jaaa, terpacak la aku kat opis.
sabtu ri tu jiran aku pindah umah... so, aku pun tolong2 la dia angkat barang.
buat itu ini..mana yg termampu...errmm sunyi la aku, sbb aku mmg rapat ngan
jiran aku nie... pasni bertambah2 la keboringan aku..... huhuhuhu

hari ahad lak, paksu aku ajak gi taman tasik titiwangsa... ajak naik buaian pusing2 tue..
aku malas la nak pegi... lgpun aku nak kena siapkan tempahan bunga telo.... so, lepak kat umah.... masa ngah ngemas2 umah tue.... tgk kat atas meja, bersepah ngan alat tulis
sepupu aku... so, aku pun terpk nak create somethings..... aku pelik bin heran gak.
semenjak dua menjak nie teserlah bakat kekreativitian aku nie... dlm hasilkan kraftangan.... aku ni bukan pandai sgt pun, tp aku suka mencuba...
korang nak tgk apa yg aku hasilkan? hahahaaa.... nnt tgk erk... maafla kalau tak lawa.
maklum la budak baru blajo.... hahahaa. tp percubaan kali pertama amat membanggakan.


Wednesday, 30-Jul-2008 04:24 Email | Share | | Bookmark
Meehun Goreng Abg Sayang.....

Bahan A yg siap diadun...
Bahan2 B
Goreng bahan B smp masak...
View all 7 photos...
Hari Ahad 27 Julai 2008....
Bgn pagi.... terpk lg, ri nie nak masak apa erk... aku ni kalau ddk umah camni laaa..
asyik nak makan jaaaa... aku ni mmg suka memasak n suka mencuba pelbagai resepi....
bertuah la zaihan dapat aku nie... cuma malang skit dia dapat aku, aku ni bab lipat baju mmg aku berat tulang....eerrmmmmm terukkan? tak bleh jadi bini mithali... bleh jd bini makan hati... hahahaa
pk punya pk...punya pk.... dapat idea... nak goreng meehun je lah...
dah lama tak buat meehun nie... sambil2 tu bleh la aku kemas dapo..
sian maksu aku, sejak ada anak kecik ni.. tak sempat nak kemas dapo...
seb baik anak sedara dia ni rajin.... rajinkah aku hahahaaa

apa2 pun, aku tak kedekut ilmu.. aku still share lg resepi ngan korang...
apa plak aku nak namakan resepi aku ni erk... jap nak pk...
aarrrrr.. dapat dah idea... aku kasik nama Meehun Goreng Abg Sayang...
nama resepi tu yg tak tahan tue...

Resepi Meehun Goreng Abg Sayang.....
* 1 bungkus meehun kering
Bahan A
* 1 senduk sos cili
* 1 senduk cili kering giling
* 5 sudu besar sos tiram
* 5 sudu besar kicap pekat
* 1/2 senduk kicap manis
* 2 sudu besar gula
* 1 sudu besar garam
* sedikit ajinamoto
* 2 cawan air panas
Bahan B
* sotong
* isi ayam di potong kecil
* udang
* fish ball n fish cake
Bahan C
* sayur sawi, tauge dan kubis

cara2 membuatnya :
1) masukkan Bahan A kedalam mangkuk dan gaul bersama2 ngan air td.
2) rasa la adunan td... dah cukup rasa ke semua tu... kasi masin skit sebab nnt nak
meehun.
3) tumis bawang merah + bawang putih yg telah ditumbuk halus....
4) masukkan Bahan B... goreng smp masak/separuh masak
5) masukkan Bahan A yg telah diadun td... masak smp hilang bau cilinya.
kalau rasa cam skit ja adunan td... pandai2 la korang tambah air + bahan2
perasanya....(maklum la aku masak ni main campak2 jaa.. tak penah sukat pun)
6) bila semua dah cukup rasa... masinya..manisnya...pedasnya.....
7) masukkan la meehun yg telah direndam td... gaul smp sebati.....
bila meehun dah hampir masak, masukkan bahan C tadi.. gaul smp semuanya
masak... siap utk dihidangkan Meehun Goreng Abg Sayang
9) utk hiasan tu, terpulang la pd korang.. nak letak daun sup ke..
cili potong ker...bawang goreng ker... terpulang laaaa..... asalkan sedap.




Wednesday, 30-Jul-2008 04:05 Email | Share | | Bookmark
Kuih Apam Joper

Adunan yg siap di putar
korang isi la dlm bekas yg comel2 nie
pastu korang kukus... 15 minit
View all 6 photos...
eermmm... 26 julai 2008 (sabtu)..cam malas ja nak pegi keja....
dah lama tak lepak kat umah... weekend ja lekat kat opis... weekend jaaa lekat kat opis...
kiranya opis ni cam umah kedua laaa....
kebetulan lak jiran umah aku nak buat kenduri... sebab dia nak pindah umah....
aku pun terpk la nak tumpang kenduri skali.... tp nak buat apa erk
pastu baru aku tringat pasal resepi yg aku cilok kat internet....
so, decide la nak buat kuih nie......

1st time ni buat... kita tgklah apa hasilnya....
aku namakan kuih apam aku ni... kuih Apam Joper (Johor + Perlis)....
hehehe.. maklum la tunang aku org johor, aku lak perlis... gabung 2 2 negeri ni..jadila
JoPer...hahahaaa...
kat sini aku kasi la resepi dia... korang jgn lupa buat tau....
pastu kasi tau aku, jadi ke tak... tak payah susah2 kasi pengeras.....
aku ikhlas share resepi ngan korang sume...hehee

Resepi Kuih Apom Joper
* 3 cawan tepung gandum
* 2 cawan gula (kalau nak kurang manis 1 cawan pun bleh)
* 4 biji telor ayam
* 3/4 cawan air ice cream soda
* 1 sudu kecil perisa ros
* sedikit pewarna merah dan hijau
* acuan kuih (yg kecik2 tu)/kalau takde, pakai bekas loyang pun bleh yg beso tu.

Cara2 membuatnya
* Putar telor dan gula sehingga kembang
* masukkan tepung + air ice cream soda + perisa ros. pukul sampai kembang
* adunan ni bahagi 2. satu warna merah satu lg warna hijau.
- ini ikut suka korang laaa... nak campo2 warna.
* acuan kuih td korang letak skit minyak, nak kasi dia mudah tanggal bila masak nnt.
* kukus selama 15 minit...
******SELAMAT MENCUBA **********


Monday, 16-Jun-2008 08:47 Email | Share | | Bookmark
Hujung Minggu yg memenatkan....

Rafiq nak pegi jengjalan la Along...
malunya...
suka uli Love along yg abglong kasi yer....
View all 6 photos...
Weekend last week plan taknak dtg opis... plan nak lepak2 kat umah ja...
dah lama tak lepak kat umah... bilik kesayangan aku pun dah lama
terbiar... asal bleh tido dah la...asal weekend ja dtg opis, lepak2 kat opis. so, alang2 dah ada kat umah, kemas la skit2 bilik yg kecik tu... buat apa yg patut... gantung pic terbaru...
pic aku ngan zaihan la.. pic tunang kitaorg, baru la semangat skit...

sepupu kesayangan aku ni si Rafiq nie, bila dah tau along dia ada kat umah...
apa lagi mula la buat prangai... nak suh aku dukong la.. nak ajak gi jengjalan kat bawah.
dahtu tak nak ddk atas walker baring atas tilam pun tak nak, nak aku ja usong dia
satu umah.... So, along dia ni pun nurut ja kehendak Rafiq nie....bila dah lenguh, ddk la kejap atas sofa.. dia punya sound bila menjerit, kalah sound system kat istana budaya tu... kuat gila babas nyer..pekak tlinga aku dibuatnya... dahtu siap lompat2 lg....
hasil dia, dahi dia terhantuk ngan gigi aku, luka la... dia punya menjerit aaddoooiii lllaaaa... satu blok bleh dengo... sabo je la.... hhehe
hasil dr lepak2 kat umah ri tu.. aku kepenatan seharian melayan kerenah si rafiq..
ini baru sepupu, kalau anak aku nnt mcm mana la..... eerrmmm.....
sama2 la pikir sendiri...


Friday, 13-Jun-2008 15:03 Email | Share | | Bookmark
Majlis Pertunangan.....

gift for him
hantaran kedua2 pihak
hantaran sponser dr sahabat AP
View all 17 photos...
Tanggal 07 Jun 08 menjadi suatu kenangan plg indah dlm idup aku....
setelah mengharungi pelbagai dugaan n rintangan, akhirnya aku dan an
ditunangkan juga dlm majlis yg serba ringkas tp ckp bermakna buat aku.
Pertunangan ini menjadi hadiah utk an sempena b'daynya yg ke26 pd 03 Jun...

Cam dlm mimpi pun ada, cam tak caya lak aku ngan an akan berkekalan smp
tahap nie... cinta pandang pertama la katakan... tp cukup2 bermakna buat aku..
tak sangka penghijrahan aku ke kuantan tak sia2... rupa2nya jodoh ku dah memanggil
disana... mmg tak leh lupa la mcm mana perkenalan aku ngan an nie...
kenangan terindah la org katakan....huhuhuhuhu

tepat pkl 11.35 aku selamat la ditunangkan ngan an..sebak la jugak
waktu tue... status aku pun brubah la skit.. "tunangan org"... semoga takde apa2
masalah la sepanjang hubungan kami nie...maklum la cinta jarak jauh....hehee


[<<  <  [1]  2  3  4  5  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net